En sjöresa från Stavsnäs till Sandhamn: upptäck skärgårdspärlan

23 januari 2024 Lotta Alberius

editorial

Skärgården utanför Stockholm är världsberömd för sin unika skönhet och sina pittoreska samhällen. Bland de mest eftertraktade destinationerna är den charmiga ön Sandhamn, som nås bäst via båt från Stavsnäs vinterhamn. Följ med på en tur där vi utforskar resan från Stavsnäs till Sandhamn och upptäcker allt som denna rutt har att erbjuda. Från knutpunkten Stavsnäs till det livliga Sandhamn, omfamnas besökare av skärgårdens lugn och skönhet.

Navigera i Skärgården: resan från Stavsnäs till Sandhamn

Stavsnäs, beläget på Värmdöns sydspets, är avgångspunkten för många sjöresor ut i Stockholms skärgård, inklusive till destinationen Sandhamn. Stavsnäs vinterhamn bidrar med sin moderna service och välutrustade infrastruktur till en smidig start på din resa. Med ett ständigt böljande hav som fond påbörjas en avkopplande resa som tar dig förbi öar och kobbar och in i skärgårdslivet.

Färden från Stavsnäs Sandhamn är inte bara ett transportmedel, utan det är också en upplevelse i sig. Beroende på säsong och väder kan sjöresan präglas av skiftande landskap, från isbelagda vikar under vintern till solkyssta klippor under sommaren. På vägen får du möjlighet att bevittna skärgårdens olika ansikten och kanske även skymta det rika djurlivet, inklusive säl och havsfåglar.

Sandhamn: en idyllisk destination

När du närmar dig Sandhamn efter ungefär 30–90 minuters resa, beroende på vilken båttyp och rutt som använts, mottas du av den karakteristiska känslan av lugn och frid som ön erbjuder. Sandhamn är en levande skärgårdsgem som lyckas förena ett rikt utomhusliv med service och nöjen.

Ön, officiellt känd som Sandön, är känd för sitt aktiva båtliv och sin seglingskultur. Seglarhamnen är en av de mest anmärkningsvärda i hela Norden och bjuder på ett brokigt skådespel av både storslagna yachter och traditionella träbåtar. Här blomstrar även kappseglingstraditionen med tävlingar som främjar både gemenskap och skicklighet.

För den som är mer inriktad på landbaserade äventyr erbjuder Sandhamn en labyrint av gångstigar omgärdade av tallar och ljung, små pittoreska byggnader och fina sandstränder som Storsand och Trouville. Lokala krogar serverar färsk skärgårdsmat, och här hittar du även charmiga butiker och gallerier som speglar öns kulturella puls.

Njut av ö-livet: aktiviteter och avkoppling

stavsnäs sand harbour

En vistelse på Sandhamn kan vara så avkopplande eller aktiv som du önskar. Sommaren erbjuder idealiska förhållanden för segling, kajakpaddling, simning och solbad, men även vintermånaderna har sin tjusning med stillsamheten och det orörda, snöbeklädda landskapet.

På ön kan du delta i guidade turer som berättar om Sandhamns historia och dess plats i skärgårdens utveckling. Varför inte avrunda dagen med ett besök på Sandhamns Värdshus där du kan njuta av en smakrik middag eller varför inte kolla in de olika event som ofta arrangeras av den lokala seglarklubben.

För den som föredrar att bara slappna av, erbjuder Sandhamns avskilda läge en fristad från stadens brus. Ett besök i Sandhamns spa-anläggning kan vara precis vad som behövs för att återhämta kropp och själ.

Planera din resa med Roslagens sjötrafik

När du är redo att planera din resa från Stavsnäs till Sandhamn, kan Roslagens Sjötrafik hjälpa dig. Besök deras hemsida, (https://www.roslagenssjotrafik.se/), för att få information om tidtabeller, biljettbokning och de olika tjänster de erbjuder. Både reguljära och chartrade turer är tillgängliga, och deras rutinerade besättning säkerställer att din resa blir både säker och njutbar.

Roslagens Sjötrafik bidrar till en hållbar skärgårdsturism och deras fartyg är anpassade för att ge den bäst möjliga upplevelsen av det unika skärgårdslandskapet. Med ett brett utbud av avgångar, är det enkelt att hitta en tid som passar för din utflykt till denna skärgårdsoas.

Vare sig du vill uppleva skärgården under en dagstur eller planerar ett längre stopp i Sandhamn, är resan med båt från Stavsnäs en perfekt start på äventyret. Ta del av naturen, kulturen och avkopplingen som väntar i skärgårdens famn. Besök Roslagens Sjötrafik och boka din resa idag för att upptäcka Sandhamns unika charm.

Fler nyheter